Strane i invazivne vrste

Invazija

Najpoznatiji primjer utjecaja invazivnih stranih vrsta u Hrvatskoj predstavlja biljka ambrozija čija pelud uzrokuje alergije kod velikog broja ljudi.

Strane i invazivne vrste

Čovjek svojim aktivnostima može značajno narušiti prirodnu ravnotežu i funkcioniranje ekosustava, a jedan od načina je i namjeran ili slučajan unos stranih, nezavičajnih ili egzotičnih vrsta u prirodu. Neke strane vrste unesene u novi okoliš uspijevaju uspostaviti populaciju i širiti se dalje bez ljudskog uplitanja.

Kada je u ekosustavu strana vrsta zastupljena u velikom broju i negativno utječe na autohtonu bioraznolikost, usluge ekosustava i/ili zdravlje ljudi i gospodarstvo, smatramo je invazivnom stranom vrstom (eng. Invasive Alien Species, kratica: IAS). U prirodi Hrvatske do sad je zabilježeno više od 600 stranih vrsta biljaka i oko 300 stranih vrsta životinja, a unesene su i gljive i druge vrste organizama.

Mnoge strane vrste čovjek je unio zbog njihovih svojstava koja su mu se činila korisnim u šumarstvu, poljoprivredi, lovstvu, ribarstvu, hortikulturi i drugim djelatnostima. Bagrem se primjerice koristi u šumarstvu, azijska božja ovčica se koristila za biokontrolu u plastenicima, pastrvski grgeč u prirodu je unesen za ribolov, a brojne ukrasne biljke kao što su prava svilenica i rejnutrije su danas široko rasprostranjene u prirodi.

Iako je velik dio stranih vrsta unesen namjerno, dio njih u prirodu Hrvatske dospio je slučajno, kao slijepi putnici, kontaminacijom ili širenjem prirodnim putevima ili koridorima iz susjednih zemalja u kojima su se prethodno uspješno nastanili. Slijepi putnici su često slatkovodne vrste poput školjkaša raznolika trokutnjača, u kontaminiranim pošiljkama riba unesene su bezribice, a rakunopas je na područje Europe unesen na farme za uzgoj krzna i za potrebe lovstva, a sada ga povremeno već bilježimo i u prirodi Hrvatske.

Pogledaj još članaka

Aktiviraj se!

Svaki građanin svojim djelovanjem može doprinijeti očuvanju prirodne bioraznolikosti u Hrvatskoj.

Saznaj kako

Profesionalci u akciji

Gospodarstvo u sinergiji s očuvanjem bioraznolikosti i prirodnih resursa je pravi put u održivu budućnost.

Saznaj kako

Što ima novo?

Slatko je čuvati slatkovodne ekosustave: uz naše priručnike doznaj kako! 01.02.2023.

Slatko je čuvati slatkovodne ekosustave: uz naše priručnike doznaj kako!

Pročitaj više
Politika koja zuji 31.01.2023.

Politika koja zuji

Pročitaj više
Stručna konferencija „30 GODINA MREŽE NATURA 2000 – Poslušaj glas prirode!“ 30.11.2022.

Stručna konferencija „30 GODINA MREŽE NATURA 2000 – Poslušaj glas prirode!“

Pročitaj više
Studijsko putovanje u Irsku i razmjena iskustava o zaštiti slatkovodnih ekosustava 24.10.2022.

Studijsko putovanje u Irsku i razmjena iskustava o zaštiti slatkovodnih ekosustava

Pročitaj više