Morski svijet

Veliko plavetnilo

Naslovnica Poslušaj prirodu Veliko plavetnilo

Čujem da se mnogi diče ljepotom našeg mora i obale. Možda ne znaju da more nije samo ljepota i kupanje. Pa poslušaj što je sve more i zašto nam treba biti stalo do njega!

Veliko plavetnilo

Mora i oceani pokrivaju gotovo 70 % Zemljine površine i čine do 95 % svih životnih prostora pogodnih za život. Oblikovali su ljudsku povijest, kulturu i život. Sredozemno more i Jadran kao njegov sastavni dio izvor su i nadahnuće jedinstvenog načina života koji ističe važnost sklada čovjeka s prirodom.

Važnost morskog svijeta nije samo u njegovoj velikoj bioraznolikosti. Mora i oceani reguliraju klimu, proizvode više od polovine kisika koji udišemo, apsorbiraju ugljični dioksid i izvor su hrane za više od milijardu ljudi. Ljepota mora i njihovih obale pruža nam mjesto za rekreaciju i turizam.

Jadransko more je malen ekosustav u odnosu na čitavo Sredozemlje, no ne zaostaje u bioraznolikosti te je jedan od najvrjednijih i bioraznolikošću najbogatijih ekosustava u Hrvatskoj. Prema procjenama, u Jadranu živi ili se razmnožava 7.000 do 8.000 morskih vrsta i podvrsta, a novija saznanja upućuju na to da bi ukupan broj vrsta i podvrsta mogao biti veći i od 12.000.

Osim toga, Jadransko more karakterizira i velika raznolikost obalnih i morskih staništa, od kojih su neka karakteristična samo za Hrvatsku, poput staništa u morem preplavljenom kršu.

U Jadranu je do danas zabilježeno pojavljivanje 10 vrsta kitova od kojih tu trajno obitavaju dobri dupin i prugasti dupin dok su Cuvierov kljunasti kit i glavati dupin vjerojatno stalno prisutni, ali u malom broju.

U Jadranu su zabilježene i 3 vrste morskih kornjača: glavata želva, zelena želva i sedmopruga usminjača. Glavata želva je jedina vrsta morskih kornjača koja stalno koristi Jadransko more. Iako se ne razmnožava u Jadranu, upravo je Jadran jedno od dva najznačajnija područja ishrane i zimovanja ove vrste u cijelom Sredozemnom moru.

Pogledaj još članaka

Aktiviraj se!

Svaki građanin svojim djelovanjem može doprinijeti očuvanju prirodne bioraznolikosti u Hrvatskoj.

Saznaj kako

Profesionalci u akciji

Gospodarstvo u sinergiji s očuvanjem bioraznolikosti i prirodnih resursa je pravi put u održivu budućnost.

Saznaj kako

Što ima novo?

IPBES Izvješće o globalnoj procjeni invazivnih stranih vrsta i njihovoj kontroli 08.09.2023.

IPBES Izvješće o globalnoj procjeni invazivnih stranih vrsta i njihovoj kontroli

Pročitaj više
Jeste li vidjeli plemenitu perisku? 21.08.2023.

Jeste li vidjeli plemenitu perisku?

Pročitaj više
Preuzmite brošuru i poslušajte glas prirode! 31.07.2023.

Preuzmite brošuru i poslušajte glas prirode!

Pročitaj više
Građani sve svjesniji važnosti očuvanja prirode  31.07.2023.

Građani sve svjesniji važnosti očuvanja prirode 

Pročitaj više