Morski svijet

Veliko plavetnilo

Naslovnica Poslušaj prirodu Veliko plavetnilo

Čujem da se mnogi diče ljepotom našeg mora i obale. Možda ne znaju da more nije samo ljepota i kupanje. Pa poslušaj što je sve more i zašto nam treba biti stalo do njega!

Veliko plavetnilo

Mora i oceani pokrivaju gotovo 70 % Zemljine površine i čine do 95 % svih životnih prostora pogodnih za život. Oblikovali su ljudsku povijest, kulturu i život. Sredozemno more i Jadran kao njegov sastavni dio izvor su i nadahnuće jedinstvenog načina života koji ističe važnost sklada čovjeka s prirodom.

Važnost morskog svijeta nije samo u njegovoj velikoj bioraznolikosti. Mora i oceani reguliraju klimu, proizvode više od polovine kisika koji udišemo, apsorbiraju ugljični dioksid i izvor su hrane za više od milijardu ljudi. Ljepota mora i njihovih obale pruža nam mjesto za rekreaciju i turizam.

Jadransko more je malen ekosustav u odnosu na čitavo Sredozemlje, no ne zaostaje u bioraznolikosti te je jedan od najvrjednijih i bioraznolikošću najbogatijih ekosustava u Hrvatskoj. Prema procjenama, u Jadranu živi ili se razmnožava 7.000 do 8.000 morskih vrsta i podvrsta, a novija saznanja upućuju na to da bi ukupan broj vrsta i podvrsta mogao biti veći i od 12.000.

Osim toga, Jadransko more karakterizira i velika raznolikost obalnih i morskih staništa, od kojih su neka karakteristična samo za Hrvatsku, poput staništa u morem preplavljenom kršu.

U Jadranu je do danas zabilježeno pojavljivanje 10 vrsta kitova od kojih tu trajno obitavaju dobri dupin i prugasti dupin dok su Cuvierov kljunasti kit i glavati dupin vjerojatno stalno prisutni, ali u malom broju.

U Jadranu su zabilježene i 3 vrste morskih kornjača: glavata želva, zelena želva i sedmopruga usminjača. Glavata želva je jedina vrsta morskih kornjača koja stalno koristi Jadransko more. Iako se ne razmnožava u Jadranu, upravo je Jadran jedno od dva najznačajnija područja ishrane i zimovanja ove vrste u cijelom Sredozemnom moru.

Pogledaj još članaka

Aktiviraj se!

Svaki građanin svojim djelovanjem može doprinijeti očuvanju prirodne bioraznolikosti u Hrvatskoj.

Saznaj kako

Profesionalci u akciji

Gospodarstvo u sinergiji s očuvanjem bioraznolikosti i prirodnih resursa je pravi put u održivu budućnost.

Saznaj kako

Što ima novo?

Spašavanje glavate želve (Caretta caretta) iz uvale Martinska, Šibenik 30.09.2022.

Spašavanje glavate želve (Caretta caretta) iz uvale Martinska, Šibenik

Pročitaj više
Na Unijinom popisu 4 nove invazivne vrste u Hrvatskoj 01.08.2022.

Na Unijinom popisu 4 nove invazivne vrste u Hrvatskoj

Pročitaj više
Ležaj od lažine 29.07.2022.

Ležaj od lažine

Pročitaj više
Održivo korištenje divljih vrsta – IPBES izvješće 2022. 11.07.2022.

Održivo korištenje divljih vrsta – IPBES izvješće 2022.

Pročitaj više