Spašavanje glavate želve (Caretta caretta) iz uvale Martinska, Šibenik

Naslovnica Što ima novo? Spašavanje glavate želve (Caretta caretta) iz uvale Martinska, Šibenik

Glavate želve (Caretta caretta) su strogo zaštićene vrste ali i najčešća vrsta želvi u Jadranskom moru, karakterizira ih robusna, velika glava i snažan kljun, umjereno širok oklop do 105 cm duljine (prosjek 90 cm u Mediteranu). Hrane se ježincima, rakovima, lignjama, mekušcima, morskim zvjezdačama i sl. Na prednjim perajama imaju 2 kandže, a na oklopu 5 postraničnih keratinskih pločica.

U srijedu, 28.09., u 19:30 u Zavod za zaštitu okoliša i prirode na dežurni telefon Protokola za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja zaprimili smo poziv nalaznika Ivana Aleksića preko službe 112, o pronalasku glavate želve koja se zapetljala u mrežu u uvali Martinska u Šibeniku.

Jako jugo i nevrijeme želvi su dodatno otežavali oslobađanje iz mreže te je postojala opasnost od utapanja. Usprkos našem upozorenju da ne riskira vlastiti život sa ronjenjem po takvom nevremenu, Ivanu, odlučnom da nešto učini, odazvali su se na poziv upomoć Goran Šimić, Kristijan Grčić i Marko Čenić iz Šibenika koji su zajedničkim naporima nakon par sati uspjeli osloboditi želvu I izvući je na obalu.

Pogledajte video zapise spašavanja:

Želva je bila iscrpljena i u komatoznom stanju, naizgled mrtva. U našoj neprestanoj komunikaciji dobili su upute o pružanju prve pomoći i načinu oživljavanja te je kroz pola sata želva počela davati znakove života. Ekipi se pridružio i ovlašteni veterinar Ivica Ukić, te su želvu oko 23 sata prenijeli u veterinarsku ambulantu More.

Ekipa spasitelja nazvala je želvu Mihovil. Obaviješteno je i ovlašteno oporavilište MOC u sklopu Aquariuma Pula te je organiziran prijevoz Mihovila na daljni oporavak i liječenje.

Ovim putem najljepše se zahvaljujemo Ivanu Aleksiću i cijeloj ekipi na uspješnom spašavanju Mihovila kojemu želimo brz i uspješan oporavak uz sigurno vraćanje u more!


Na žalost – 3.10.2022.

Usprkos naporima i trudu cijelog spasilačkog tima, Mihovil nažalost nije uspio preživjeti zaplitanje u mrežu i posljedice iscrpljivanja i utapanja. Ovaj događaj još jedan je tužan podsjetnik na ugroze s kojima se susreću morske vrste od čijih utjecaja neke ne uspiju preživjeti.


Više o Protokolu na: https://www.haop.hr/hr/tematska-podrucja/prirodne-vrijednosti-stanje-i-ocuvanje/ukljucite-se-u-zastitu/protokoli-za-0

Više o morskim kornjačama: https://www.haop.hr/hr/tematska-podrucja/prirodne-vrijednosti-stanje-i-ocuvanje/bioraznolikost/morske-vrste/morske-0

Saznajte kako pružiti prvu pomoć morskim kornjačama (PDF)

Pogledaj još članaka

Aktiviraj se!

Svaki građanin svojim djelovanjem može doprinijeti očuvanju prirodne bioraznolikosti u Hrvatskoj.

Saznaj kako

Poslušaj prirodu

Informiraj se važnosti očuvanja bioraznolikosti - bogatstva biljnih i životinjskih vrsta i staništa u kojima žive.

Saznaj kako

Profesionalci u akciji

Gospodarstvo u sinergiji s očuvanjem bioraznolikosti i prirodnih resursa je pravi put u održivu budućnost.

Saznaj kako