Oprašivanje i oprašivači

Zujanje

Neki će reći da samo zujimo okolo. Možda ne znaju da bez nas oprašivača ne bi bilo većine plodova i sjemenki. I to nije sve…

Oprašivanje i oprašivači

Oko 85 % biljaka na našoj planeti ovisi o oprašivanju životinjama. Oprašivanje je ključno za razvoj ploda i sjemenke, omogućuje izmjenu genetskog materijala biljaka, a time i genetsku varijabilnost i sposobnost prilagodbe. Sposobnost prilagodbe znači i sposobnost dugoročnog opstanka vrsta. Oprašivači su važni i za sigurnost hrane: 75 % poljoprivrednih usjeva treba oprašivače.

Oprašivači su vrlo raznolika skupina životinja. Kad kažemo oprašivači, većina nas pomisli na jednu jedinu vrstu: medonosnu pčelu koja živi u košnicama i koja nam daje med. Međutim, medonosna pčela je vrsta koju je čovjek udomaćio, tako da je domaća životinja, a ne divlja kao većina oprašivača na našem planetu.

U Hrvatskoj ima oko 725 vrsta divljih pčela, u Europi više od 2.000, a na svijetu više od 20.000 vrsta. Druga najvažnija skupina oprašivača nakon pčela su muhe lebdjelice. Na svijetu broje oko 6.000 vrsta, u Europi gotovo 1.000, a u Hrvatskoj 230. Oprašivanju doprinose i druge skupine oprašivača, posebno leptiri, kornjaši, ostale muhe, ose i mravi.

Ova raznolikost divljih oprašivača znači i ekološku raznovrsnost koja je neophodna za oprašivanje jednako tako raznolikih biljnih zajednica. Zbog ekološke raznolikosti, usluge ekosustava koju zajednice divljih oprašivača pružaju su nezamjenjive i u prirodnim i poljoprivrednim ekosustavima.

Pogledaj još članaka

Aktiviraj se!

Svaki građanin svojim djelovanjem može doprinijeti očuvanju prirodne bioraznolikosti u Hrvatskoj.

Saznaj kako

Profesionalci u akciji

Gospodarstvo u sinergiji s očuvanjem bioraznolikosti i prirodnih resursa je pravi put u održivu budućnost.

Saznaj kako

Što ima novo?

Prvi Međunarodni dan bez otpada – International Zero Waste Day 31.03.2023.

Prvi Međunarodni dan bez otpada – International Zero Waste Day

Pročitaj više
Jeste li već poslušali #glasprirode? 22.02.2023.

Jeste li već poslušali #glasprirode?

Pročitaj više
Slatko je čuvati slatkovodne ekosustave: uz naše priručnike doznaj kako! 01.02.2023.

Slatko je čuvati slatkovodne ekosustave: uz naše priručnike doznaj kako!

Pročitaj više
Politika koja zuji 31.01.2023.

Politika koja zuji

Pročitaj više