Oprašivanje i oprašivači

Zujanje

Neki će reći da samo zujimo okolo. Možda ne znaju da bez nas oprašivača ne bi bilo većine plodova i sjemenki. I to nije sve…

Oprašivanje i oprašivači

Oko 85 % biljaka na našoj planeti ovisi o oprašivanju životinjama. Oprašivanje je ključno za razvoj ploda i sjemenke, omogućuje izmjenu genetskog materijala biljaka, a time i genetsku varijabilnost i sposobnost prilagodbe. Sposobnost prilagodbe znači i sposobnost dugoročnog opstanka vrsta. Oprašivači su važni i za sigurnost hrane: 75 % poljoprivrednih usjeva treba oprašivače.

Oprašivači su vrlo raznolika skupina životinja. Kad kažemo oprašivači, većina nas pomisli na jednu jedinu vrstu: medonosnu pčelu koja živi u košnicama i koja nam daje med. Međutim, medonosna pčela je vrsta koju je čovjek udomaćio, tako da je domaća životinja, a ne divlja kao većina oprašivača na našem planetu.

U Hrvatskoj ima oko 725 vrsta divljih pčela, u Europi više od 2.000, a na svijetu više od 20.000 vrsta. Druga najvažnija skupina oprašivača nakon pčela su muhe lebdjelice. Na svijetu broje oko 6.000 vrsta, u Europi gotovo 1.000, a u Hrvatskoj 230. Oprašivanju doprinose i druge skupine oprašivača, posebno leptiri, kornjaši, ostale muhe, ose i mravi.

Ova raznolikost divljih oprašivača znači i ekološku raznovrsnost koja je neophodna za oprašivanje jednako tako raznolikih biljnih zajednica. Zbog ekološke raznolikosti, usluge ekosustava koju zajednice divljih oprašivača pružaju su nezamjenjive i u prirodnim i poljoprivrednim ekosustavima.

Pogledaj još članaka

Aktiviraj se!

Svaki građanin svojim djelovanjem može doprinijeti očuvanju prirodne bioraznolikosti u Hrvatskoj.

Saznaj kako

Profesionalci u akciji

Gospodarstvo u sinergiji s očuvanjem bioraznolikosti i prirodnih resursa je pravi put u održivu budućnost.

Saznaj kako

Što ima novo?

Spašavanje glavate želve (Caretta caretta) iz uvale Martinska, Šibenik 30.09.2022.

Spašavanje glavate želve (Caretta caretta) iz uvale Martinska, Šibenik

Pročitaj više
Na Unijinom popisu 4 nove invazivne vrste u Hrvatskoj 01.08.2022.

Na Unijinom popisu 4 nove invazivne vrste u Hrvatskoj

Pročitaj više
Ležaj od lažine 29.07.2022.

Ležaj od lažine

Pročitaj više
Održivo korištenje divljih vrsta – IPBES izvješće 2022. 11.07.2022.

Održivo korištenje divljih vrsta – IPBES izvješće 2022.

Pročitaj više