Aktiviraj se!

Volontiraj za prirodu

Naslovnica Aktiviraj se! Volontiraj za prirodu

Kad se male ruke slože, puno toga tad se može… Ima li išta ljepše od volontiranja – raditi od srca za dobrobit cijele zajednice i pritom biti ispunjen osjećajem zadovoljstva?

Sudjeluj u volonterskim akcijama

Institucijama i organizacijama koje rade na očuvanju prirode i u Hrvatskoj i u svijetu u pravilu nedostaje ljudi i sredstava da bi ublažile sve pritiske kojima je priroda svakodnevno izložena. Zato gotovo sve imaju razvijene volonterske programe kojima uključuju širu zajednicu u svoje aktivnosti. Ako želiš pomoći – uključi se i ti u jedan od njih!

Volonterski programi institucija i organizacija u zaštiti prirode različitog su trajanja i obuhvaćaju različite aktivnosti – od čišćenja otpada u prirodi i održavanja puteva do sprečavanja stradavanja životinja, održavanja planinskih livada ili praćenja stanja bioraznolikosti.

Brojni nacionalni parkovi i parkovi prirode u Hrvatskoj imaju razvijene volonterske programe. Sve informacije o njihovim programima možeš naći na portalu Volontiraj u Parkovima Hrvatske, a na istom portalu se možeš i prijaviti za volontiranje.

I županijske tj. općinske i gradske javne ustanove imaju volonterske programe. Pa tako se u Karlovačkoj županiji možeš uključiti u praćenje stanja bijelih roda ili pomoći u inventarizaciji kockavice. U Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji svake godine možeš pomoći spriječiti stradavanje vodozemaca na prometnicama. U Međimurju ti je na raspolaganju i nekoliko drugih programa. Volontirati se može i u Istri – na rtu Kamenjak, kao i u Lici u Značajnom krajobrazu Risovac-Grabovača.

Pored redovnih volonterskih programa, gotovo sve javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže redovito organiziraju volonterske akcije i edukacije za djecu i odrasle – javi se javnoj ustanovi u svom području i priključi se njihovom djelovanju!

U svom radu na volontere se oslanjaju i organizacije civilnog društva koje djeluju u zaštiti prirode. Tako udruga BIOM redovito traži volontere za različite aktivnosti vezane uz očuvanje vrsta i staništa. I Sunce – Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj uvijek traži volontere. Za uključivanje volontera otvorena je i velika većina drugih organizacija civilnog društva okupljenih u Zelenom forumu.

Pogledaj još članaka

Poslušaj prirodu

Informiraj se važnosti očuvanja bioraznolikosti - bogatstva biljnih i životinjskih vrsta i staništa u kojima žive.

Saznaj kako

Profesionalci u akciji

Gospodarstvo u sinergiji s očuvanjem bioraznolikosti i prirodnih resursa je pravi put u održivu budućnost.

Saznaj kako

Što ima novo?

Spašavanje glavate želve (Caretta caretta) iz uvale Martinska, Šibenik 30.09.2022.

Spašavanje glavate želve (Caretta caretta) iz uvale Martinska, Šibenik

Pročitaj više
Na Unijinom popisu 4 nove invazivne vrste u Hrvatskoj 01.08.2022.

Na Unijinom popisu 4 nove invazivne vrste u Hrvatskoj

Pročitaj više
Ležaj od lažine 29.07.2022.

Ležaj od lažine

Pročitaj više
Održivo korištenje divljih vrsta – IPBES izvješće 2022. 11.07.2022.

Održivo korištenje divljih vrsta – IPBES izvješće 2022.

Pročitaj više