Aktiviraj se!

Volontiraj za prirodu

Naslovnica Aktiviraj se! Volontiraj za prirodu

Kad se male ruke slože, puno toga tad se može… Ima li išta ljepše od volontiranja – raditi od srca za dobrobit cijele zajednice i pritom biti ispunjen osjećajem zadovoljstva?

Sudjeluj u volonterskim akcijama

Institucijama i organizacijama koje rade na očuvanju prirode i u Hrvatskoj i u svijetu u pravilu nedostaje ljudi i sredstava da bi ublažile sve pritiske kojima je priroda svakodnevno izložena. Zato gotovo sve imaju razvijene volonterske programe kojima uključuju širu zajednicu u svoje aktivnosti. Ako želiš pomoći – uključi se i ti u jedan od njih!

Volonterski programi institucija i organizacija u zaštiti prirode različitog su trajanja i obuhvaćaju različite aktivnosti – od čišćenja otpada u prirodi i održavanja puteva do sprečavanja stradavanja životinja, održavanja planinskih livada ili praćenja stanja bioraznolikosti.

Brojni nacionalni parkovi i parkovi prirode u Hrvatskoj imaju razvijene volonterske programe. Sve informacije o njihovim programima možeš naći na portalu Volontiraj u Parkovima Hrvatske, a na istom portalu se možeš i prijaviti za volontiranje.

I županijske tj. općinske i gradske javne ustanove imaju volonterske programe. Pa tako se u Karlovačkoj županiji možeš uključiti u praćenje stanja bijelih roda ili pomoći u inventarizaciji kockavice. U Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji svake godine možeš pomoći spriječiti stradavanje vodozemaca na prometnicama. U Međimurju ti je na raspolaganju i nekoliko drugih programa. Volontirati se može i u Istri – na rtu Kamenjak, kao i u Lici u Značajnom krajobrazu Risovac-Grabovača.

Pored redovnih volonterskih programa, gotovo sve javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže redovito organiziraju volonterske akcije i edukacije za djecu i odrasle – javi se javnoj ustanovi u svom području i priključi se njihovom djelovanju!

U svom radu na volontere se oslanjaju i organizacije civilnog društva koje djeluju u zaštiti prirode. Tako udruga BIOM redovito traži volontere za različite aktivnosti vezane uz očuvanje vrsta i staništa. I Sunce – Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj uvijek traži volontere. Za uključivanje volontera otvorena je i velika većina drugih organizacija civilnog društva okupljenih u Zelenom forumu.

Pogledaj još članaka

Poslušaj prirodu

Informiraj se važnosti očuvanja bioraznolikosti - bogatstva biljnih i životinjskih vrsta i staništa u kojima žive.

Saznaj kako

Profesionalci u akciji

Gospodarstvo u sinergiji s očuvanjem bioraznolikosti i prirodnih resursa je pravi put u održivu budućnost.

Saznaj kako

Što ima novo?

IPBES Izvješće o globalnoj procjeni invazivnih stranih vrsta i njihovoj kontroli 08.09.2023.

IPBES Izvješće o globalnoj procjeni invazivnih stranih vrsta i njihovoj kontroli

Pročitaj više
Jeste li vidjeli plemenitu perisku? 21.08.2023.

Jeste li vidjeli plemenitu perisku?

Pročitaj više
Preuzmite brošuru i poslušajte glas prirode! 31.07.2023.

Preuzmite brošuru i poslušajte glas prirode!

Pročitaj više
Građani sve svjesniji važnosti očuvanja prirode  31.07.2023.

Građani sve svjesniji važnosti očuvanja prirode 

Pročitaj više