Jeste li vidjeli plemenitu perisku?

Jeste li vidjeli plemenitu perisku?

Naslovnica Što ima novo? Jeste li vidjeli plemenitu perisku?

Akcijom „Jeste li ih vidjeli“ Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i ove godine poziva javnost da dojavi lokacije na kojima su uočene žive jedinke plemenite periske (Pinna nobilis). Za dojavljivače potvrđeno živih jedinki plemenite periske osigurane su prigodne nagrade, od kojih ističemo obiteljske ulaznice  za Nacionalni park Brijuni, Aquarium Pula, Park prirode Telašćica, Posjetiteljski centar ,,Kanal sv. Ante“ ili Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo ili JU Kamenjak, ovisno o želji dojavljivača.

Ako opazite plemenitu perisku za koju sumnjate da je živa, potrebno je provesti kratku provjeru kako bi se potvrdila sumnja. Iznad periske trebate nježno proći rukom kroz morsku vodu, uslijed čega će se periska, ako je živa, zatvoriti. Pri tome trebate paziti da perisku ne dirate. Na ovoj poveznici možete pogledati kratak video kako ispravno provesti navedenu provjeru.

Informaciju o opažanju žive plemenite periske dojavite putem online obrasca za dojavu  ili na e-mail adresu vrste@mingor.hr.

Nakon što osoba dojavi uočenu živu jedinku periske, po potvrdi da se doista radi o živoj jedinci plemenite periske, kontaktirat će je stručnjaci Zavoda za zaštitu okoliša i prirode radi dogovora oko preuzimanja nagrade.

Zaprimljene dojave moći će se pregledati na Bioportalu (http://www.bioportal.hr/gis/), gdje su dostupni podaci o lokacijama plemenitih periski dosad prikupljeni u suradnji sa znanstveno-stručnom zajednicom te zainteresiranom javnošću.

Akcija se provodi od 2020. godine i aktualna je stalno, najviše u ljetnim mjesecima, kada je i učestalost opažanja morskih organizama povećana.

Plemenita periska endem je Sredozemnog mora, rasprostranjena je u cijelom Jadranskom moru i najčešće se može pronaći između 2 i 30 m dubine. Kako se radi o najvećem mediteranskom školjkašu koji može narasti i do 120 cm, jedan je od atraktivnijih školjkaša hrvatskog podmorja. Plemenita periska strogo je zaštićena vrsta i svako uznemiravanje i namjerno vađenje živih ili uginulih jedinki (praznih ljuštura) zabranjeno je.

Populacije plemenite periske u cijelom Mediteranu pa i u Jadranskom moru zahvaćene su smrtonosnom zarazom koja dovodi do masovnih ugibanja. Smrtnost je na mnogim lokacijama i 100 %, a zbog dramatičnog pada populacije, plemenita periska u razdoblju od samo godine dana dobila je status kritično ugrožene vrste na globalnoj razini. Više informacija o ovoj kritično ugroženoj i strogo zaštićenoj vrsti te njenoj smrtnosti dostupno je na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Na područjima s nekad brojnim živim plemenitim periskama danas nalazimo samo skupine praznih ljuštura uginulih jedinki. Važno je znati da uspravna ljuštura ne znači i da se radi o živoj jedinki. Naime, i do trećina ljušture plemenite periske zakopana je u podlogu (sediment) pa je čest slučaj da prazne ljušture ostanu uspravno stajati i nakon uginuća jedinke, odajući dojam žive jedinke, sve dok djelovanjem morskih struja i valova ili vremena ne polegnu na dno.

Dojave o opažanjima živih jedinki plemenite periske, pogotovo onih u recentnim godinama od kada je zaraza prisutna u Jadranu, važne su zbog identifikacije preživjelih jedinki koje su potencijalno otporne na zarazu. Te jedinke ključne su za obnovu populacije i opstanak vrste radi čega ih je nužno pratiti i po potrebi dodatno zaštititi.

U 2022. godini zaprimljeno je preko 350 dojava o opažanjima plemenite periske te je ovim opažanjima potvrđeno 18 živih jedinki plemenite periske duž Jadrana. Ukupan broj potvrđenih živih jedinki duž cijelog Jadrana iznosi tek 20-ak jedinki.

Pogledaj još članaka

Aktiviraj se!

Svaki građanin svojim djelovanjem može doprinijeti očuvanju prirodne bioraznolikosti u Hrvatskoj.

Saznaj kako

Poslušaj prirodu

Informiraj se važnosti očuvanja bioraznolikosti - bogatstva biljnih i životinjskih vrsta i staništa u kojima žive.

Saznaj kako

Profesionalci u akciji

Gospodarstvo u sinergiji s očuvanjem bioraznolikosti i prirodnih resursa je pravi put u održivu budućnost.

Saznaj kako