Politika koja zuji

Naslovnica Što ima novo? Politika koja zuji

Jučer je donesena nova Komunikacija Europske komisije, revidirana Inicijativa EU-a za oprašivače. Ova politika je prvi puta objavljena 2018. godine, a ovo je njezina obnovljena, pojačana verzija, donesena nakon opsežnih analiza i konzultacija.

Inicijativa je organizirana u tri glavne cjeline: 1. aktivnosti koje će poboljšati naše znanje o padu populacija oprašivača i njegovim uzrocima i posljedicama; 2. aktivnosti koje će doprinijeti očuvanju oprašivača i kojima je cilj smanjiti pritisak na oprašivače; i 3. aktivnosti koje će mobilizirati društvo i poboljšati suradnju i strateško planiranje za očuvanje oprašivača.

Aktivnosti uključuju provedbu akcijskih planova za ugrožene vrste oprašivača, utvrđivanje tipičnih vrsta oprašivača za stanišne tipove sa Direktive o staništima, kartiranje ključnih područja za oprašivače, dizajniranje ekoloških koridora (tzv. Buzz Lines) koji će povezivati ova područja i još mnogo toga, ukupno čak 42 aktivnosti.Inicijativa u ovoj verziji adresira i klimatske promjene kao jednu od prijetnji te kao cilj navodi određivanje klimatski ranjivih područja za oprašivače, sa dugoročnim ciljem razvijanja i provođenja mjera prilagodbe na klimatske promjene.

Inicijativa će također – ruku pod ruku sa ostalom EU legislativom, posebice predloženom Uredbom o obnovi prirode – ozbiljnije adresirati uzroke izumiranja (kao što su kemijski pesticidi i gubitak staništa) i uspostaviti EU monitoringa oprašivača, koji će se sastojati od godišnjeg sakupljanja standardnih podataka o divljim oprašivačima diljem cijele Europske unije. Ovi podatci će nam omogućiti praćenje uspjeha ove inicijative, odnosno naših napora da obnovimo i očuvamo divlje oprašivače.

Ilustracija: EU Pollinator Information Hive

Pogledaj još članaka

Aktiviraj se!

Svaki građanin svojim djelovanjem može doprinijeti očuvanju prirodne bioraznolikosti u Hrvatskoj.

Saznaj kako

Poslušaj prirodu

Informiraj se važnosti očuvanja bioraznolikosti - bogatstva biljnih i životinjskih vrsta i staništa u kojima žive.

Saznaj kako

Profesionalci u akciji

Gospodarstvo u sinergiji s očuvanjem bioraznolikosti i prirodnih resursa je pravi put u održivu budućnost.

Saznaj kako